Jak dzielimy dodatki e?

Podział dodatków e

Chemiczne dodatki do żywności można podzielić na kilka różnych kategorii. Te od numerów 100 do 199 będą oznaczały barwniki, które zazwyczaj będą dla nas bezpieczne. Co prawda nadal lepsze od nich będą te naturalne, ale chemiczne barwniki nie powinny zrobić nam krzywdy. Numery od 200 do 299 to konserwanty, które mają na celu wydłużenie terminu przydatności produktów. Od 300 do 399 to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, a od 400 do 499 oznaczają emulgatory, środki spulchniające i żelujące. W niektórych produktach będą one nieszkodliwe, ale raczej nie powinniśmy znajdować ich na przykład w mięsie czy nabiale. Numery od 500 do 599 to środki pomocnicze. Kolejna setka to wzmacniacze smaku, których raczej powinniśmy unikać. 900 do 999 to środki słodzące i nabłyszczające, a od 1000 do 1999 to stabilizatory, konserwanty i zagęstniki. Nie wszystkie z wymienionych środków będą dla nas szkodliwe, ale są też takie, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Niestety wiele z nich oskarża się o wywoływanie przykrych objawów, lub nawet wpływanie na powstawanie niebezpiecznych chorób, nawet nowotworowych.

 

Comments are closed.